Fontainebleau: het boulderparadijs van Europa

De winter is voorbij en de zon nodigt uit om weer lekker buiten te gaan klimmen. Hoewel sommige klim- en boulderhallen in Nederland beschikken over een buitenwand, gaat er niets boven klimmen op echte rotsen. En die hebben we helaas niet in Nederland. Daarom trokken wij naar het wereldberoemde Fontainebleau, net onder Parijs. In deze blog delen we tips voor je eerste keer buiten boulderen én onze ervaring in dit unieke klimgebied.

Fontainebleau: méér dan het kasteel

Toeristen kennen Fontainebleau vooral vanwege het kasteel, maar voor boulderaars is het dé hotspot van Europa. De bossen rondom het stadje liggen bezaaid met rotsblokken, geschikt voor elk niveau. Elke sector heeft een eigen karakter. Je kunt hier het hele jaar door boulderen, mits de rots droog is.

Zandsteen: kwetsbaar maar magisch

De rotsen in Fontainebleau zijn van zandsteen: zachter dan bijvoorbeeld graniet, en dus gevoeliger voor slijtage. Houd daarom rekening met de volgende richtlijnen:

  • Klim nooit op natte of vochtige rots.
  • Gebruik magnesium met mate.
  • Poets de grepen met een zachte borstel.
  • Houd je klimschoenen schoon, vooral van zand.

Zo help je mee om het gebied mooi en toegankelijk te houden voor iedereen.

Hoe werkt het boulderen hier?

Veel boulders zijn gemarkeerd met een nummer en een kleur. Die kleuren vormen samen een circuit. Je vindt dus geen bordjes zoals in de hal in plaats daarvan gebruik je een topo: een gids waarin circuits en individuele boulders zijn opgenomen.

En het grootste verschil met binnen? Je moet écht op het blok eindigen. Geen eindgreep, maar een top-out. Dat klinkt simpel, maar die laatste move omhoog kan verrassend pittig zijn, zeker door de ronde vormen van de rots.

Navigeren in het bos

Een topo is onmisbaar. Niet alleen om routes te vinden, maar ook voor informatie over parkeergelegenheid, regelgeving of recente wijzigingen in circuits. Naast de gemarkeerde circuits zijn er duizenden ‘losse’ boulders die je alleen via een topo kunt vinden.

Tegenwoordig zijn er ook apps met uitgebreide informatie. Handig, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan een papieren topo: geen scherm, wel het avontuur van zelf zoeken. Houd er wel rekening mee dat deze niet altijd actueel zijn.

Eerste keer Fontainebleau? Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je het maximale uit je trip haalt. Kies je voor een camping of een vakantiewoning? In en rond Fontainebleau zijn volop mogelijkheden. Het gebied is uitgestrekt, dus als je bepaalde sectoren op je lijst hebt, kies dan een accommodatie in de buurt – anders zit je zo een halfuur in de auto.

Een aanrader: koop lokaal. Franse stokbroden, croissants of een diner bij een lokaal restaurant geven je beleving net dat beetje extra én je steunt de lokale economie.

Crashpad meenemen

In de hal val je op dikke matten, maar buiten moet je het doen met zand, wortels en stenen. Een crashpad is daarom essentieel. Je legt het onder de boulder voor bescherming bij een val. Je kunt er één kopen, maar een aantal boulderhallen verhuren ze ook. Soms heb je er meerdere nodig voor een veilige valzone.

Respecteer de natuur

Buiten boulderen is ook genieten van rust en natuur. Houd het gezellig in het bos:

  • Laat geen afval achter.
  • Zet geen harde muziek op.
  • Loop op de paden.
  • Vermijd drukke plekken door alternatieve sectoren te verkennen.

Onze ervaring

Wij trokken er een lang weekend op uit, met 2,5 dag boulderen. We begonnen in Apremont, vervolgden in Maunoury en Petit Bois, en sloten af in Rocher Saint Germain. De structuur van de rots en kleine voettreden is altijd even wennen. Binnen focus ik vaak op moeilijke boulders, maar hier genoot ik net zo van de makkelijkere routes. De gradatie is hier soms verraderlijk. Een 5A kan zomaar aanvoelen als een 6C.

Het was zonnig met ruim 20 graden eigenlijk iets te warm maar toch hebben we heerlijk geklommen. Ik tikte een paar zevengraads boulders af, probeerde verschillende circuits, en liet een paar mooie projecten open waarvoor ik zeker terugkom.

Fontainebleau is absoluut een must voor elke boulderaar. Ga voorbereid op pad, behandel de rotsen en het bos met respect, en geniet van de magie van buiten klimmen. Meer tips en inspiratie? Bekijk deze film of bezoek bleau.info.

Tot slot: let op de processierups

Door klimaatverandering komen processierupsen al vroeg in het jaar voor (maart t/m mei). Vermijd sectoren waar ze gesignaleerd zijn. Ik negeerde de waarschuwing in Apremont Ouest en liep een week lang rond met jeukende bultjes – geen aanrader.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL