We waren weer in het hart van Nederland, en deze keer stond Sterk Spoor in Utrecht op de planning. Maar niet alleen! Voor deze review sloegen we de handen ineen met Isa, samen met haar vader en broer testte we de boulders grondig. Isa runt een supertof YouTube-kanaal waar ze alle boulderhallen in Nederland bezoekt. Check haar video’s op BoulderingIsa!
Eerste indruk: sfeer en opzet
Sterk Spoor is de tweede vestiging van Sterk in Utrecht. Bij binnenkomst word je meteen vrolijk: de kleuren op de wanden zijn stijlvol en zorgen voor een prettige, niet te drukke sfeer. De routesetters hebben niet alleen uitdagende boulders gebouwd, maar ze er ook visueel aantrekkelijk uit laten zien. Een aparte trainingsruimte is er niet, maar je vindt er wel hangboards. De ruimte is beperkt, maar als warming-up voldoet het prima.


Aan de slag: boulderen in Sterk Spoor
Na een korte kennismaking begonnen we met boulderen. Toevallig hadden we allebei een Bruut t-shirt aan wat natuurlijk extra leuk is op film! Samen boulderen is altijd een groot pluspunt: je helpt elkaar met beta’s, leert van elkaars pogingen en motiveert elkaar om net dat stapje extra te zetten.
Al snel zaten we in het ritme en klommen we richting 6B/6C. De echte uitdaging kwam in de hoek met een zware overhang. Wat meteen opviel, was hoe vol de wand zat met grepen. Je kon hier meerdere routes combineren, wat ervoor zorgde dat je een boulder op verschillende manieren kon starten en finishen. Hoewel dit een leuke variatie bood, zorgde het soms ook voor verwarring. Dit had vooral te maken met het gekozen routesysteem.
Routesysteem: even wennen
Sterk Spoor gebruikt no-texture pijltjes die op de wand zijn geschroefd om start en eindgrepen aan te geven. De kleur van het pijltje bepaalt het niveau. Dit betekent bijvoorbeeld dat een boulder met witte grepen oranje pijltjes kan hebben (niveau 5), terwijl een andere witte boulder gele pijltjes heeft (6B/6C).
Dit systeem vraagt wat extra oplettendheid, vooral als een boulder meerdere varianten heeft. Toplogger is dan je vriend, maar ook daar moet je opletten want in Toplogger zijn de boulders wel op de kleur van de grepen ingevoerd. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het systeem van bijvoorbeeld Energiehaven, waar de niveaus duidelijker worden aangegeven.


Dynamische boulders en unieke bouwstijl
We werkten langzaam van rechts naar links door de hal en sloten af met een rondje om de paddenstoel in het midden. Wat opviel, was de grote variatie in de boulders. Sommige wanden hebben een bepaald thema, waardoor routes dezelfde stijl of bewegingen bevatten. Iets wat ik in andere hallen minder vaak zie, maar hier volop aanwezig is, is het op elkaar schroeven van grepen in verschillende kleuren. Dit is even wennen, maar tijdens het klimmen stoort het eigenlijk niet.


Kleine verbeterpuntjes
De sfeer in Sterk Spoor is gezellig en relaxed, en het was extra leuk om samen met Isa te boulderen. Toch is er één punt dat we echt zouden veranderen: de poetsstokken. In plaats van een vaste borstel zit er een buis waar je zelf je borstel in moet steken. Mijn borstel paste niet goed, en het eruit halen was een gevecht. Gelukkig had Isa een voorraad borstels mee. Een simpelere oplossing zou hier welkom zijn!


Conclusie: Sterk Spoor is een aanrader!
Na een intensieve sessie wisselden we nog tips uit over welke hallen we binnenkort moeten bezoeken. Onze to-do lijst is voorlopig goed gevuld!
Sterk Spoor is een leuke en gevarieerde hal met creatief gebouwde boulders en een fijne sfeer. Het routesysteem vraagt misschien wat gewenning, maar als je dat eenmaal doorhebt, kun je hier heerlijk klimmen. Ben jij al in Sterk Spoor geweest? Laat ons weten wat je ervan vond!